Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/79/1009679/kkkakanj.com/public_html/admin/script/baza_connect.php on line 15

Historija

Organizovano i u okviru Sportskog društva „Rudar“ Kakanj, košarka se u našem gradu  igra od 1950.  godine, kada je osnovana košarkaška sekcija ovog Društva.

Prvi učitelji košarke, ili košarkaški instruktori, kako je zabilježeno u Almanahu SD „Rudar- Kakanj 1927-1957“ bili su Jozo Tvrtković i Tatlić kojima se pripisuju najveće zasluge za pokretanje košarke u Kaknju u godinama poslije Drugog svjetskog rata, odnosno 1949 i 1950. godine. Dakle, zvanično prva košarkaška sekcija u Kaknju djelovala je 1950. godine, a prvo zanimanje za košarku, donose u grad rudara, godinu dana ranije đaci srednjoškolaci iz Sarajeva.


Tekst iz almanaha Sportskog društva Rudar, obajvljenog 1957. godine

Od 1951, godine, košarkaška ekipa iz Kaknja, koja je djelovala pod imenom „Rudar“ uvrštena je u Republičku ligu Bosne i Hercegovine. Nije mogla zadržati status republičkog ligaša i nakon jedne sezone napustila je ovo takmičenje. Dolazi do osipanja igračkog kadra i za veoma kratko vrijeme košarka se kao sport i kao sekcija ugasila. Iz ove jedine takmičarske sezone,pedesetih godina prošlog vijeka, pamte se neke od pobjeda, nad kvalitetnijim košarkaškim timovima. Tako je zabilježeno da su košarkaši Kaknja, pobjedili jednu od najboljih bh. ekipa toga doba, Borac iz Banja Luke.

Košarka u smislu klupskog organizovanja u Kaknju se ponovo počinje igrati 1976. godine, kada je formirana ekipa pri  Školskom sportskom društvu „Srednjoškolac“. Bila je to ekipa u kojoj su igrali nadareni sportisti košarkaši iz kaknjske Gimnazije, bez obzira da li su bili aktivni učenici ili su neku godinu ranije završili ovu školu. Klub se takmičio u Zeničkoj zonskoj i regionalnoj ligi.

Koliko je košarka bila popularna među mladima Kaknja, pokazuje i podatak da se u Mjesnoj zajednici Termoelektrana, također odlučuju na formiranje košarkaškog kluba. Tako je 1979. godine utemeljn KK Termoelektrana Kakanj.

Do 1981. godine, i KK Srednjoškolac i KK Termoelektrana se takmiče u istom rangu, da bi od ove godine, počeli djelovati i takmičiti se kao jedinstven klub pod nazivom KK Termoelektrana.

Srednjoškolac i Termoelektrana su se takmičili u zonskim i regionalnim ligama, u kojima su  još nastupali: Iskra iz Bugojna, Troglav Livno, Jedinstvo Gornji Vakuf, Orlovik Žepče, Šator Glamoč, Vitez, Zenica...

Uz podršku Termoelektrane Kakanj, kao glavnog sponzora Kluba, kakanjski košarkaši postižu i prve značajnije uspjehe, istina u KUP takmičenjima.Prvo su 1982, godine košarkaši Termoelektrane postali pobjednici Kupa Maršala Tita za područje Zeničke regije, a u osmini finala ovog takmičenja su zaustavljeni od sarajevskog Željezničara. Naredene 1983. godine u istom takmičenju košarkaše Termoelektrane zaustavlja državni i evropski prvak Bosna iz Sarajeva. Utakmica se igrala u Kaknju, a Bosna je pobjedila rezultatom 112:80.

U Košarkaškom klubu Srednjoškolac, koji  je nastao na inicijativu kaknjskih gimnazijalaca, od osnivanja pa u narednih nekoliko sezona, igrali su: Zoran Kljujić, Milan Čretnik, Bojan Čretnik, Miroslav Subotić, Zoran Vujica, Zoran Sekulić, Željo Bošnjak, Nedžad Osmanspahić, Elvedin Lepić, Duško Puzigaća, Predrag Nikčević, Dragan Matijević, Anto Kvesić, Midhat Hodžić, Miroslav Spasojević, Mirzet Mujić, Samir Islamović, Zoran Milović, Adem Lujinović, Ešref Sikira, Abdulekerim Šeta, Fahrudin Bašić... Zavisno od nastavka školovanja, neki od ovih, u igračkom smislu,  obnovitelja košarke u Kaknju,  aktivno je igralo i nakon što su dva kaknjska košarkaška kluba, od 1981. godine djelovala kao jedinstven klub: KK Termoelektrana  Kakanj.

Treneri  u  košarkaškim klubovima Srednjoškolac i Termoelektrana bili su: Dragan Ljubojević, Bratislav Tomović, Vedad Vugić...

Poslove sekretara  u Košarkaškom klubu Termoelektrana obavljao je Duško Blagić, koji je od osnivanja ovog Kluba, pa sve do prerane smrti, sa puno ljubavi i entuzijazma radio ovaj posao.

Klub je nastavio djelovati sve do 1992. godine, istina sa skromnim rezulatatima,kada rat na području BiH, zaustavlja takmičenja u svim sportovima, pa tako i u košarci.

Pod imenom KK Kakanj,  počinje novo i do danas nezaustavljivo podizanje  popularanosti košarke u Kaknju.

top